Baltia

Viro

Sininen kuin meri ja taivas. Musta kuin historia. Valkoinen kuin kesäyö. Viron lippu kertoo lähes kaiken maasta, jota se edustaa. Vuosisatoja jatkuneiden ruotsalaisten, saksalaisten ja venäläisten miehitysten jälkeen Viron onnistui irrottautua hankalista naapureistaan. Laulavan vallankumouksen avulla maasta tuli iskelmälaulun suurvalta ja varsin pohjoismaisen oloinen. Ruotsin ajan (1561 - 1710) perintö tuntuu paikka paikoin historiassa ja myös tämän päivän panostuksissa.

Tallinnassa on ruotsalainen kirkko. Toiseksi suurinta kaupunkia, Tarttoa, hallitsevat opiskelijat ja yliopisto, jonka Kustaa II Aadolf perusti vuonna 1632. Viron vuoristossa, Otepäässä, hiihdetään sekä maastossa että rinteissä. Haapsalun, joka 100 vuotta sitten oli Itämeren eräänlainen Saint Tropez, sanotaan toimineen mallina usean Astrid Lindgrenin kirjan kuvitukselle.

Tämän päivän Viroa leimaa, nopeista muutoksista huolimatta, maanläheinen rauha ja mietteliäisyys. Maan rajojen sisällä siirrytään äärimmäisyydestä toiseen. Hansa-ajan suoraviivainen loisto Tallinnassa, kesäisen niityn yllä leijailevat kurjet ja Pärnun valkoiset hiekkadyynit ovat hyviä esimerkkejä Viron moniulotteisuudesta. Viron asukasluku on vain 1,4 miljoonaa, heistä 65 % puhuu viroa ykköskielenään ja 32 % venäjää. Kylien ja kaupunkien ulkopuolelta tapaa vielä vanhan kulttuurimaiseman ja sellaisen koskemattoman luonnon, jota me Suomessa olemme hyvää vauhtia hävittämässä. Viron aarniometsissä viihtyvät kotkat, mustahaikarat, sudet, majavat ja yli 600 karhua. Saarenmaa ja Hiidenmaa tuulimyllyineen ja rantaniittyinen houkuttelevat suomalaisia matkailijoita, joitakin jopa kesäasukkaiksi.

Latvia

Latvia, heti Viron eteläpuolella, on loikannut valoon oltuaan 50 vuotta Euroopan varjoisammalla puolella, ja muistuttaa nyt monella tapaa pohjoismaalaisia naapureitaan. Pitkät vaikeat vuodet ovat luoneet kansan, jolla on voimakas yhteenkuuluvuus. 1991 maan enemmistö sai vihdoinkin palautettua Latvian itsenäisyyden. Siis enemmistö, sillä 30 % väestöstä on äidinkieleltään venäläisiä.

Latvia on kuin aikamatka. Riika on eurooppalainen, sykkivä suurkaupunki. Suurin kaupunki Baltiassa ja siellä asuu kolmasosa koko maan väestöstä. Maaseutu on täysin erilainen. Tuhannet järvet, joet ja purot maalaavat hienon sinisen sommitelman aaltoilevaan maisemaan. Havu- ja lehtipuumetsissä piileskelevät sekä sudet että ilvekset. Kylissä aika on pysähtynyt. Katoilla ja voimajohtotolpissa pesivät haikarat. Monen riialaisen juuret ovat maaseudulla ja sinne he lähtevätkin, dachoilleen, niin usein kuin voivat.

Latvialla on myös pitkä rantaviiva, 500 km valkoisten hiekkarantojen ja dyynien katkomaa rannikkoa. Aallot tuovat vieläkin rannoille meripihkaa syysmyrskyjen jälkeen. Vain 40 minuutin junamatkan päässä Riiasta on Jurmala. Tässä pääkaupunkilaisten kesäkohteessa ei ole pelkästään upea hiekkaranta, vaan myös lukuisa määrä mielikuvituksellisia pitsihuviloita. Jurmalassa on kylvetty ja uitu sitten 1700-luvun. Edemmäs itään, Kurzemen alueella, on harvakseltaan pieniä kalastajakyliä ja täällä voi vaellella rannalla tuntitolkulla tapaamatta ristinsielua.

Liettua

Baltian maista monella tavalla suurin Liettua erottuu selkeästi Virosta ja Latviasta. Usein Pohjolan Italiaksi kutsutun maan historia, ruokakulttuuri ja elämätapa poikkeavat naapureista. Jo 1200-luvulla syntynyt Liettuan kuningaskunta laajeni nopeasti Euroopan suurimmaksi valtioksi ennen kuin historian heittelemänä supistui nykyiseen kompaktiin muotoonsa. Kuin pienestä paketista paras lahja, iettua tarjoaa tiivistettyä iloa, vieraanvaraisuutta, uusia kokemuksia ja unohtumattomia matkamuistoja. Ryhmämatkat Vilnaan, kokousmatkat Klaipedaan ja kick-off-matkat Kaunakseen saat Travellinkin kokous- ja ryhmämatkaosastolta.

Pääkaupungin Vilnan sijainti Liettuan itäreunalla jäi todisteena historialle, jolloin se oli Liettuan länsipuolella. Nykyään vanhan kaupungin lukuisilla terasseilla hyvää kahvia nauttien voi helposti unohtua, että istuskelee keskellä puolen miljoonan asukkaan Barokki-kaupunkia: rauhallinen elämänkulku luo uniikin tunnelman, joka takaa sen, että kerran Vilnassa käynyt palaa aina takaisin.

Liettua on monien kaupunkien maa. Vilnan vieressä sijaitseva Kaunas tarjoaa kaiken mitä suurkaupungin kuuluukin tarjota, tosin omalla viehättävällä tavallaan: liettualaisempaa kuin Kaunas ei voi olla, ja se on ylpeä omasta kauneudesta. Länsi-Liettua ja sen rannikko ovat vertailemattomia, ja upeat hiekkarannat ovat lähes poikkeuksetta maailman parhaiden uimarantalistojen kärjessä. UNESCO:n maailman perintönä listattu Kuurienkynnäs lumoaa jokaisen vierailijan. Myös kolmanneksi suurimman kaupungin Klaipedan ja sen vieressä olevan Liettuan kesäpääkaupungin Palangan suosio on jatkuvassa nousussa, eikä ainoastaan upean luonnon ansiosta. Liettua on kaikin puolin loistava kohde kokousmatkoille. Travellink räätälöi ryhmämatkat kaiken kokoisille ryhmille eli pyydä meiltä tarjous!