Split

Kroatian toiseksi suurinta kaupunkia on usein kutsuttu Adrianmeren kauniimmaksi kaupungiksi. Splitin kaksituhatvuotinen historia yhdistyy nykypäivän sykkivään elämänmenoon.
Splitin suurin nähtävyys on Diocletianuksen palatsi. Mahtava palatsi rakennettiin 200-luvulla Rooman keisari Diocletianuksen toimesta. Palatsin arvokas marmori rahdattiin Kreikasta ja Italiasta sekä sen pylväät ja koristeet Egyptistä.

Palatsi on nykyään osa kaupunkia. Noin 3.000 ihmistä asuu sen muurien sisäpuolella, josta löytyy myös suurin osa Splitin baareista, ravintoloista ja kaupoista.

Muurin länsipuolella jatkuvat kiviset kujat, marmorista tehdyt torit ja lukuisat terassit. Kun palatsin alue aikoinaan ei enää riittänut kaupungin asukkaille, laajennettiin sitä länteen. Nykyään tämä uusi alue ja paltsi sekä satamakatu Riva ja itse satama lasketaan Splitin keskustaksi. Vanhaan kaupunkiin lasketaan muut edellä mainitut paitsi satama. Vanhassa kaupungissa sijaitsee kuuluisa Narodni-tori, kroatiaksi Narodni tragesa. Tori on yksi kaupungin merkittävimmistä nähtävyyksistä yhdessä satamakatu Rivan ja St. Dominus -katedraalin kellotorin kanssa.

Kaupungin yhdistelmä kaunista arkkitehtuuria, rikasta kulttuuri- ja yöelämää, herkullista ruokaa ja meren läheisyys on tehnyt Splitistä yhden Pohjoismaalaisten suosikkikohteista.