Sveitsi

Sveitsi

Münchenissä syntyi säveltäjä Richard Strauss, Yhdysvalloissa Abraham Lincoln valittiin presidentiksi ja Sveitsissä – tarkemmin sanottuna St. Moritzissa – hotelliomistaja Johannes Badrutt loi legendan mukaan perustan talvimatkailulle. Vuosi oli 1864.

Brittiläinen yläluokka vieraili St. Moritzissa ahkerasti kesäisin, mutta talvisin niin paikkakunta kuin Badruttin hotellikin olivat tyhjiä.

Badrutt tiesi, että paikkakunnalla olisi paljon annettavaa matkailijoille myös talvisin. Niinpä hän yritti syksyllä 1864 houkutella vierailijoita kertomalla kauniista säästä ja lupaamalla, että terassilla voisi istua paitahihaisillaan. Vieraat eivät uskoneet häntä, sillä he tiesivät, miten purevan kylmä talvi voi Britanniassa olla. He eivät uskoneet, että tilanne voisi olla parempi Sveitsin Alpeilla, jossa olisi myös lunta.

Silloin Badrutt löi vetoa vieraiden kanssa ja lupasi heille ilmaisen majoituksen koko talveksi, jos hänen lupauksensa osoittautuisivat katteettomiksi. Nyt tiedetään, että Badrutt voitti vetonsa – vieraat palasivat St. Moritziin joulun alla ja ilahtuivat aurinkoisesta säästä ja majesteettisista talvimaisemista. Keväällä Englannissa he kertoivat ruskettuneina ja onnellisina ystävilleen talvisista kokemuksistaan Kulm Hotel St. Moritzissa.

Näin syntyi legendan mukaan talvimatkailu, ei vain Sveitsissä vaan kaikkialla Alpeilla.

Sveitsin taivaalta on satanut paljon lunta siitä lähtien, kun ensimmäiset brittiläiset talvimatkailijat saapuivat maahan nauttimaan pulkka-ajelusta, luistelusta ja curlingista. Sen jälkeen talvimatkailu, harrastukset ja mukavuudet ovat muuttuneet. Nykyisin lomamatkailijat kaikkialta maailmasta saavat nauttia rajoittamattomasta tarjonnasta.

Sveitsin ainutlaatuiset talvimaisemat eivät ole muuttuneet vuodesta 1864. Mahtavat vuoret, lumen peittämät laaksot ja aidot kylät ovat pysyneet muuttumattomina muodostumisestaan lähtien. Yhdessä ne muodostavat verrattoman ympäristön, joka rentouttaa niin kehoa kuin mieltäkin.

Tervetuloa nauttimaan Sveitsin talvesta – ”Switzerland – The Original” – vuodesta 1864 lähtien!

Lue lisää osoitteesta www.myswitzerland.com

Laax näyttää tietä

Engadin

Laaxia on pidetty laskettelukeskuksena, johon on vaikea mennä. Se on pakottanut keskuksessa uuteen ajatteluun – ja tuottanut tulosta. Laax on yksi Alppien kauneimmista ja sujuvimmista laskettelukeskuksista, joka tarjoaa tavallisuudesta poikkeavia off-piste-laskettelumahdollisuuksia.

Lisätietoa: www.laax.com

Laax ei itse asiassa sijaitse sen hankalammassa paikassa kuin mikään muu Alppien laskettelukeskus. Se vain tuntuu siltä. Sen seurauksena kohde on ollut alakynnessä ja Laaxissa on päätetty panostaa uudenlaiseen ajatteluun. Tuloksena on yksi Alppien moderneimmista ja innovatiivisimmista laskettelukeskuksista, josta muut ottavat mallia tulevaisuutta suunnitellessaan.

1 500 asukkaan Laax sijaitsee Glarusin Alpeilla Sveitsin itäosassa noin 20 kilometrin päässä Graubünden-kantonin pääkaupungista Churista. Junamatka sinne kestää Zürichin keskusrautatieasemalta puolitoista tuntia, ja loppumatka kuljetaan bussilla. Talvisin Laaxiin pääsee myös suoraan lentokenttäbussilla kolmena päivänä viikossa. Matka kestää suunnilleen yhtä kauan kuin junamatka.

Perillä Laaxissa hissit löytyvät pohjoisosasta Murschetgista, jossa sijaitsevat myös maineikkaat hotellit Riders Palace ja Rocks Resorts. Yksi Euroopan moderneimmista tuolihisseistä kulkee nyt kolmatta kautta ylempänä vuorenrinteellä välillä Plaun Lavadinas ja Fuorcla Sura. Porsche Design Studio on suunnitellut käännettävät gondolit, joissa on istuimia lämmittävät aurinkopaneelit. Lämpimässä on mukava istua matkalla ylös riippumatta siitä, mitä ajatuksia Porschen hissigondolien suunnittelu herättää (eikö Anja Pärsonin kannattaisi tehdä sitä?).

Laaxer Stöcklin ja Glarner Vorabin huippujen ympärillä olevalla laskettelualueella on kokonaiset 235 kilometriä hoidettuja rinteitä, joista 70 prosenttia sijaitsee 2 000 ja 3 000 metrin välisessä korkeudessa. Tämä varmistaa hyvät lumiolosuhteet, vaikka iso osa alueesta on etelärinteillä. Massiivisen, 10 000 vuotta sitten tapahtuneen maanvyöryn ansiosta etelässä ei ole varjostavia vuoria, joten alemmilla rinteillä lumi on iltapäivisin pehmeähköä. Toisaalta aurinkoa riittää pitkälle päivään, kuten myös kauniita, esteettömiä näköaloja.

Mielenkiintoista Laaxissa on, että keskittyminen joustavuuteen ja innovatiivisuuteen lähes peittää alleen sen tosiasian, että itse laskettelumahdollisuudet ovat upeat. Crap Sogn Gionin ympäristön rinteet ovat suhteellisen pehmeät ja anteeksiantavat niille, jotka haluavat hioa ruostuneita taitojaan tai kannustaa lasten syöksylaskua. Laaxissa on myös yksi Euroopan suurimpia lumikouruja ja mahdollisuudet off-piste-lasketteluun, joka monien mielestä lyö ruotsalaisten muut suosikit laudalta. Seikkailunhaluisia varten kulkee jopa köysirata Crap Masegnista ylös Vorabin jäätikölle.

Kun päivän harjoitukset ovat päättyneet, sukset ja sauvat lukitaan kaappiin alas hissin läheisyyteen. Tämä on jälleen yksi osoitus siitä, miten logiikka ja toteutettu palveluajattelu helpottavat elämää ja vapauttavat aikaa muuhun. Kun kaikki eurooppalaiset laskettelukeskukset näyttävät tältä, nykyiset vieraat voivat sanoa, että he näkivät tämän ensimmäisen kerran Laaxissa.

Lisätietoa: www.laax.com

Lisää syitä Engelbergin suosioon

Engadin

Ruotsissa Engelbergiä pidetään ennen kaikkea off-piste-laskettelun huippupaikkana. Sveitsiläiset ihmettelevät syytä tähän. Heille Engelberg on ennen kaikkea lapsiperheiden helmi.

Engelberg ei itse asiassa ole ruotsalaisen alppihiihdon perinteistä maata. Anja Pärson ja Ingemar Stenmark eivät kumpikaan voittaneet siellä. Silti ruotsalaiset extreme-laskettelijat lähtevät nimenomaan usein Engelbergiin Alpeille matkustaessaan. Miten Engelbergistä on tullut nuorten ruotsalaisten suosikki?

Sijainti selittää paljon. Engelberg kuuluu Urin Alppeihin ja sijaitsee keskellä Sveitsiä. Se on ensimmäinen laskettelukeskus etelästä Zürichistä tultaessa ja pohjoismaalaisten yleisin portti Alpeille. Junamatka lentokentältä kestää hieman yli kaksi tuntia, kun mukaan lasketaan vaihto Luzernissa. Aamulennolla saapuva ehtii siis lasketella useita tunteja jo tulopäivänä.

Luostariyhteiskunta Engelberg oli lomakohde jo 1800-luvun puolivälissä, mutta aikakaudelle tyypillisesti tuolloin matkailijoita houkuttelivat terveyslähteet ja alppi-ilma. Talviurheilusta tuli osa tarjontaa vasta vuonna 1903. Nykyisin Engelbergissä on reilut 4 000 asukasta, joten se on suhteellisen iso talviurheilukeskus. Lisäksi 80 000 asukkaan Luzern sijaitsee vain 45 minuutin junamatkan päässä ja tarjoaa mahdollisuuksia kaupunkielämään - joita monilla muilla talvikohteilla ei ole.

Laskettelukeskuksena Engelberg voi ylpeillä maailman ensimmäisellä köysiradalla, jossa matkustajat voivat pyörittää hyttiä matkan aikana. Se vie laskettelijat viimeisen osuuden Kleintitlis-huipulle 3 028 metrin korkeuteen, lähelle 3 239 metrin korkuista Titlis-vuorta. Sieltä Titlis idässä ja Joch Pass -alue lännessä tarjoavat sekä hoidettuja rinteitä että verrattomia off-piste-mahdollisuuksia. Itse kylä sijaitsee noin tuhannen metrin korkeudessa, joten nopeaksi vauhdiksi muuntuvia korkeusmetrejä kertyy mukavasti matkalla alas laaksoon. Nykyisin vain kuusi hissiä alueen 22 hissistä on ankkurihissejä, mikä ilahduttaa sekä lumilautailijoita että väsyneistä jaloista kärsiviä off-piste-laskettelijoita.

Engelbergissä on yhteensä 80 kilometriä hoidettuja rinteitä, mutta monien mielessä on ensisijaisesti off-piste-laskettelu. Titliksen rinteet sijaitsevat pohjoispuolella, mikä tekee Engelbergistä varmalumisen yhdessä jäätikön ja merenpinnan yläpuolisen korkeuden ansiosta. Laskettelukausi jatkuukin aina lokakuusta toukokuun loppuun.

Sveitsiläisiä itseään kiinnostaa perheen parissa laskettelu, johon keskitytään erityisesti Brunnin alueella laakson vastakkaisella puolella. Kysymys kuuluu, milloin ruotsalaiset lapsiperheet löytävät paikan. Nuoria houkutteleva helppopääsyisyys on luonnollisesti vieläkin suurempi argumentti lapsiperheelle, jolla on paljon matkatavaroita. Kuten sanottu: tarjonta on todellakin paljon vaihtelevampaa kuin me pohjoismaalaiset olemme tähän asti ymmärtäneet.

Lisätietoa: www.engelberg.ch

Engadin - paljon enemmän kuin St. Moritz

Engadin

Älä anna keskuspaikan glamourin säikäyttää. Engadinin laakso itäisessä Sveitsissä tarjoaa aitoa alppikulttuuria ja upeita talviurheilumahdollisuuksia.

Sveitsin Engadinin laaksolla on imago-ongelma, joka liittyy alueen pääpaikkaan. Jopa sveitsiläisissä itsessään nimi St. Moritz herättää ajatuksia minkkiturkeista, Ferrareista ja välinpitämättömistä monimiljonääreistä. Tavallisen lomanviettäjän on helppo tuntea olevansa väärässä paikassa.

Engadinin tuomitseminen St. Moritzin perusteella on kuitenkin virhe. Niin tekemällä yksi Alppien houkuttelevimmista ja monipuolisimmista talvikohteista voi jäädä kokematta.

Engadin tarkoittaa Innjoen puutarhaa paikallisella retoromaanin kielellä. Jo Rooman valtakunnan aikana laaksoon saapui proto-turisteja juomaan terveysvettä ja nauttimaan voimistavasta vuoristoilmasta. Brittiläiset matkailijat löysivät laakson 1800-luvun lopussa, ja loppu on matkailun historiaa. Nykyisin St. Moritz on maailman tunnetuimpia talviurheilukohteita.

Tosiasiassa glamourinhohtoinen tunnelma karisee heti St. Moritzista poistuttaessa. Läheiset pienet paikkakunnat, kuten Pontresina, Silvaplana ja Celerina, ovat aitoja ja kukoistavia pieniä helmiä, joissa on aivan toisenlainen tunnelma. Niissä kiinnostuksen kohde on luonto ja ennen kaikkea laskettelu, sillä aivan nurkan takana on muutamia maailman parhaista laskettelukohteista Corviglian, Corvatschin ja Diavolezzan vuorten rinteillä.

Engadin ei ole houkutteleva matkakohde pelkästään rinteiden pituuden ja laadukkuuden ansiosta. Italian läheisyyden seurauksena myös ruokakulttuuri on huippuluokkaa. Infrastruktuuri on rakennettu tavalla, jota ei meiltä löydy - kattavat turistiasemat ja ravintolat sijaitsevat yli 3 000 korkeudessa, jonne pääsee mukavasti köysiradalla.

Engadinin laakson pohja sijaitsee noin 1 700 metrin korkeudessa, mitä maastohiihtäjät hyödyntävät ennen voimainkoetuksia, kuten Vasaloppet-hiihtoa. Tai Engadinin hiihtomaratonia, joka järjestetään vuosittain maaliskuun alussa Malojan ja S-chanfin välillä. Monia skandinaaveja houkuttelee myös uusi La Diagonela, 65 kilometrin pituinen kisa, jonka lähtö- ja maalipaikka on Zuozissa. Toisin kuin monissa muissa alppilaaksoissa, Engadinin pohja on leveä, joten maastohiihtäjille löytyy uskomattoman paljon pitkiä tasaisia osuuksia. Monien järvien lisäksi. Viihtyisä tunnelma jatkuu pienillä paikkakunnilla, kuten kauniissa Zuozissa, S-chanfissa ja Scuolissa pohjoisempana laaksossa ja Innsjoen varrella kohti Itävaltaa ja Innsbruckia, vaikka laskettelu onkin siellä perhekeskeisempää.

Ylä-Engadinin pääkaupunki Samedan ei ole laskettelukeskus, vaan Courchevelin jälkeen Euroopan toiseksi korkeimmalla paikalla, 1 707 metrin korkeudessa sijaitsevan lentokentän kotipaikka. Kentällä on myös paikkansa modernissa kulttuurihistoriassa elokuvaklassikon Kotkat kuuntelevat lentokenttänä. Tälle kentälle suihkuseurapiiriläiset luonnollisesti laskeutuvat tullessaan St. Moritziin. Tavalliset ihmiset saapuvat Engadiniin yleensä junalla Churista nauttien yhdestä maailman henkeäsalpaavimmista junamatkoista.

Älä siis tuomitse koko laaksoa St. Moritzin perusteella - joka muuten on myös pohjimmiltaan viihtyisä kaupunki. Sitä paitsi miljonääritkin voivat olla mukavia. Vaikkapa puhekaverina istumahississä.

Lisätietoa: www.engadin.stmoritz.ch

Junamatkat Sveitsissä

Engadin

Junamatkat Sveitsissä ovat aivan ainutlaatuisia – rentouttavia ja kokonaisvaltaisia elämyksiä luonnonkauniissa maisemissa.

Kaikille junamatkoille löytyy aina sopiva lippu, niin lentokenttämatkoille kuin Grand Train Tour -matkallekin.

Sveitsiläiset junapassit kattavat junat, bussit ja laivat sekä tietyissä tapauksissa, Transfer Ticket -lippua lukuun ottamatta, myös julkiset kulkuvälineet 75 kaupungissa, ilmaisen sisäänpääsyn lähes 500 museoon, köysiradat ja monet tunnetut maisemareitit. Osaan lisätään lisämaksu. ?Swiss Travel System tarjoaa stressittömiä matkoja teillä, rautateillä ja vesillä kaikkialla Sveitsissä.

Transfer Ticket

Tarvitsetko vain meno-paluumatkan lentokentältä yhteen Sveitsin monista laskettelukeskuksista? Yleensä silloin paras vaihtoehto on Transfer Ticket. Katso lisätietoa osoitteesta SBB.ch.

Swiss Travel Pass

Osta Swiss Travel Pass ja päätä itse peräkkäisten matkustuspäivien määrä – vaihtoehdot ovat 3, 4, 8 tai 15 päivää.

Swiss Travel Flexi Pass

Junapassi, jossa valitset itse kuukauden aikana käytettävien matkustuspäivien määrän. Passi on voimassa 3–15 matkustuspäivää jakson aikana. Matkustuspäivien ei tarvitse olla peräkkäisiä.

Alle 16-vuotiaat lapset matkustavat ilmaiseksi, kun vähintään yksi aikuinen on ostanut Swiss Travel Systemin myöntämän kortin – lue lisää ”Family Card” kortista STS:n verkkosivuilta.

Lisätietoa eri lipuista ja niiden sisällöstä: swisstravelsystem.com